FC Den Haag heeft een deel van de supporters laten weten kwetsende spreekkoren harder te gaan aanpakken. Specifiek het gebruik van het woord ‘kanker’ in liederen zal worden afgestraft. Supporters vinden het een aanval op de Haagse identiteit. ,,Het gat tussen de achterban en het bestuur wordt alleen maar groter.”
Kan•kuh•ruh (ww, kankuhrde, heeft gekankuhrd): zeuren.
Naâh de kan•kah (bijvoegelijk naamwoord): kapot.
Even een klein lesje uit het Groen-Geile Boekie, dat elke nieuwe Haagse burgemeester hartelijk ontvangt. Daarin wordt benadrukt dat kankeren een integraal onderdeel is van het Haags. Het hoort ook bij de vocabulaire van stripfiguur Haagse Harrie, die bij de Grote Markt een standbeeld heeft. Het woord komt ten slotte ook voor in het beroemde O, O, Den Haag, nota bene in het couplet over ADO.
Maar het woord ‘kanker’ wordt niet alleen als werkwoord en bijvoeglijk naamwoord gebruikt. Het is ook een veelgebruikt scheldwoord. In elk voetbalstadion is het woord vaak te horen, schelden supportersgroepen elkaar ermee uit en maakt het de sfeer grimmiger. Ook vanavond zal ‘kanker Helmond’ vanaf Midden-Noord worden geroepen en klinkt ‘kanker Den Haag’ vanuit het uitvak.
Dat wordt veelal als kwetsend ervaren, omdat bijna iedereen wel direct of indirect te maken heeft gehad met de verschrikkelijke ziekte. KWF Kankerbestrijding voert al jaren campagne tegen het veelgebruikte scheldwoord, maar krijgt de voetbalwereld daar nog lastig in mee.
Maar KWF krijgt nu hulp van FCDH zelf. De club lijkt het bij eigen supporters te gaan aanpakken. In een brief naar een groepje fans verwijst de club naar klachten van supporters, spelers, sponsoren en andere clubs. Ze zien dat de spreekkoren met het woord kanker ‘steeds vaker’ voorkomen. Onacceptabel, schrijft de club.
Daarbij wordt aangekondigd dat supporters, die bij zo’n spreekkoor meezingen, ‘passende maatregelen’ vanuit de club kunnen verwachten. Opvallend genoeg heeft lang niet elke supporter of seizoenkaarthouder van FCDH deze brief ontvangen.
En dat roept vragen op. Wat zijn die passende maatregelen? Hoe wordt dit gecontroleerd? En hoe zit het met andere ziektes en scheldwoorden? De directie van FCDH gaat niet in op een interviewverzoek van AD.
Aanval op identiteit
De harde kern van FCDH heeft publiekelijk woedend gereageerd en ook de supportersverenigingen zijn verbaasd. De club slaat volgens hen ‘de plank helemaal mis’. Dat heeft drie redenen.
Ten eerste benadrukken ze dat dit seizoen serieus actie is ondernomen om de sfeer te verbeteren en positief te maken, onder andere door de trommel op Midden-Noord terug te brengen. Gescheld op bestuur en staf komt ondanks een achtste plek in de Keuken Kampioen Divisie ook minder (massaal) voor en de focus ligt op steun aan het team.
Ten tweede ziet de harde kern het als ‘aanval op haar Haagse identiteit’. Kankeren hoort bij Den Haag, is het motto. Daarbij zien de Haagse supporters zichzelf niet als het braafste jongetje van de klas en zijn ze niet van plan dat te worden.
Voor de Supportersvereniging steekt ten slotte vooral de manier waarop dit nu wordt aangekaart. ,,Vooropgesteld: kanker is een ernstige ziekte die in principe niet in een stadion thuishoort”, zegt Jacco van Leeuwen van SV Haagsche Bluf. ,,En juist dit seizoen wordt er veel minder met kanker gezongen en krijgen we veel complimenten over de sfeer. We zijn als vereniging veel in gesprek met de club, dus we vinden het raar dat dit ineens uit de lucht komt vallen. Je had kunnen voorspellen dat zo’n mail niet goed valt.”
Bron: ad
1 Reactie
Mike
Bekers, schelden, waar gaat het allemaal over, wanneer wordt er nu eens beleid gemaakt op voetbalgebied? Wees blij dat er nog wat toeschouwers komen.