Niet Real Madrid maar FC Den Haag maakte dit seizoen de meeste doelpunten uit hoekschoppen. Hoe kan het dat de Hagenezen daar zo succesvol in zijn? Raymond Mulder geeft tekst en uitleg.
Vijf assists? Daryl van Mieghem was trots op die statistieken, maar wees daarbij ook direct op de standaardsituaties. ,,Dat loopt wel en dan tikt het wel aan”, zei hij na de zege op MVV, waarbij FCDH alweer voor de vijfde keer dit seizoen uit een hoekschop scoorde. Door die corner in Maastricht is Van Mieghem de enige speler in de vijf grootste Europese competities plus de eredivisie en KKD die meer dan twee assists uit dode spelmomenten heeft.
,,Hij slingert ze lekker voor, ja”, zegt Raymond Mulder. De ervaren keeperstrainer van FCDH is ook de specialist voor de standaardsituaties. Van de lijstjes waarbij FCDH boven clubs als Real Madrid en Manchester City staat, wordt hij ook blij. ,,Dit is natuurlijk prachtig. Maar uiteindelijk gaan de complimenten naar de ploeg.”
Dat het de verdienste is van de spelers, benadrukt Mulder maar al te graag. ,,Kijk, ik doe dit natuurlijk al jaren. Soms gaat het goed, zoals de jaren met Beugelsdijk en Immers, en soms gaat het minder. Vorig seizoen hadden we ook veel dreiging uit hoekschoppen en leuke vrije trappen ingestudeerd, maar toen vlogen ze er minder in.”
Wat het huidige ADO dan zo geschikt maakt? ,,We hebben een groep met wapens”, legt Mulder uit. ,,Er is kopkracht, er zijn lopers en we hebben goede aangevers. En ze moeten elkaar dan momenten gunnen. Gelukkig gebeurt dat nu. Elke week zijn ze enthousiast bezig met het maken van de plannen. En ze merken dat als plan A niet werkt, ze plan B moeten gaan gebruiken.”
Over het geheime recept van zijn tactieken wil Mulder natuurlijk weinig kwijt. Hij analyseert de tegenstander en maakt dan samen met de videoanalist de sterkte-zwakte-analyse. Ook de rol van de videoanalist is daarin cruciaal. ,,Je moet zo’n standaardsituatie zien als een een potje Stratego. Een hoekschop of vrije trap is een compleet nieuw spel, een wedstrijd op zichzelf. Je gaat kijken wie wat kan, ongeacht zijn positie in het veld.”
Op het moment dat de afspraken worden nageleefd en de ballen er aan de lopende band invliegen, is dat voor Mulder ook ‘kicken’, vertelt hij. ,,Er zit natuurlijk tijd in. Als je ziet gebeuren dat het werkt, wordt de groep ook gretiger op dit onderdeel. Dan ontstaan de mooiste dingen.”
Hij geniet van de ploeg die excelleert, maar benadrukt dat de strategische plannetjes gezamenlijk worden gemaakt. ,,Je merkt dat deze ploeg hongerig wordt op die dode spelmomenten. Ze komen ook naar mij toe van ‘Hee Ray, kunnen we dit niet zo en zo aanpakken?’. Het is fijn dat ze met mijn opzet zo aan de slag gaan, maar ik ben als trainer alleen maar ‘goed’ als zij het goed uitvoeren.”
En het zegt ook veel over de manier waarop de groep direct is gaan samenwerken, concludeert Mulder. ,,Een team dat standaardsituaties goed uitvoert, is een team met spelers die elkaar kennen en elkaar dingen gunnen. Dat is positief.”
*In de statistieken is gekeken naar alle clubs in de Premier League, La Liga, Serie A, Ligue 1, Bundesliga, eredivisie en Keuken Kampioen Divisie
Bron: ad